Essix retainer (IOR)

Na het verwijderen van de beugel is het belangrijk om het behaalde resultaat te behouden. Dit gebeurt met name door het plaatsen van draadjes, ook wel spalkjes genoemd, achter de voortanden. 

Bij bepaalde situaties is dat niet genoeg en zijn er extra ‘nachtbitjes’ nodig. Dit is, in zo’n situatie, aangegeven bij het bespreken van het behandelingsplan of net voor het verwijderen van de slotjesbeugel.

Echter, ook in situaties waarbij een verhoogd risico op relapse (terugloop van de tanden of verlies van het behaalde resultaat) zich niet voordoet, kiezen veel patiënten voor een ‘extra zekerheid’ in de vorm van een Essix retainer of IOR (invisible orthodontic retainer) te laten maken. Dit is een kapje van doorzichtig, dun maar stevig plastic dat meestal alleen over de tanden ligt en niet over het gehemelte. Dit maakt dat de IOR gezien wordt als het meest comfortabele nachtbitje.

Het is belangrijk dat je de IOR, zoals ieder nachtbitje, de eerste 2 weken elke nacht draagt. Daarna mag je het dragen iedere week met een nacht per week minderen. Dit houdt in dat je hem 2 maanden nadat je hem gekregen hebt nog maar 1 nacht per week hoeft te dragen en houd dit zolang mogelijk vol; mocht de spalk losraken dan kan je de IOR gebruiken als ‘borg’. Op die manier gaat een IOR ongeveer 3 – 5 jaar mee.

Mocht het zo zijn dat je niet in de gelegenheid bent om op korte termijn bij ons langs te komen om het probleem met de spalk op te lossen, kan je de IOR (bijna) fulltime dragen om te voorkomen dat je tanden gaan verschuiven.

Houd de IOR goed schoon. Poets hem elke keer nadat je hem een nacht hebt gedragen. Gebruik tandpasta en een tandenborstel en poets voorzichtig (niet te hard duwen) maar grondig elk stukje van de IOR. Gebruik geen heet water want dan kan de IOR vervormen. Krijg je witte aanslag op je IOR, zet hem dan een dagje in schoonmaakazijn.

Om je IOR in te doen, duw je hem zachtjes van voren naar achteren aan. Om hem uit te doen, plaats je je nagels aan beide kanten helemaal achterin onder je beugel, waarna je hem voorzichtig van achter naar voren van je tanden en kiezen afschuift.