Inchecken bij de orthodontist in Utrecht: Airportho Utrecht

SPOEDGEVALLEN

Wat vervelend dat je last hebt. Kijk bij pijn of spoed eerst onderaan deze pagina wat je kunt doen om het probleem zelf op te lossen.

Mocht je het probleem niet zelf kunnen oplossen, kom dan naar het spoedkwartier. Deze service is echt alleen bedoeld voor het wegnemen van pijnklachten en niet voor het repareren van beugels. Je bent welkom op ons spoedkwartier van maandag t/m vrijdag; graag om 08:00 uur aanwezig zijn. 

Indien de praktijk gesloten is, kijk dan eerst goed op deze pagina wat u zelf kunt doen. Voor onoplosbare zaken die niet kunnen wachten tot wij weer open zijn bel dan met de centrale van de spoedtandartspraktijk (in het St. Antonius) via telefoonnummer: 0900-8602. Het kan zijn dat u te horen krijgt dat zij daar geen orthodontie doen, geeft u dan duidelijk aan dat u patiënt bij ons bent en dat het specifiek gaat om locatie Leidsche Rijn. Al onze protocollen en materialen zijn daar aanwezig. 

De eerste dagen met een beugel

Een beugel kan in de eerste dagen na de plaatsings- of controleafspraak wat last geven; pijn is een te groot woord. Echter, iedereen heeft een andere pijngrens. Er is geen reden voor ongerustheid; in geval van teveel last kan paracetamol worden ingenomen ( jonger dan 12 jaar: 1 paracetamol 500mg / 12 jaar of ouder: 2 paracetamol 500mg). Gebruik geen aspirine; dit remt tandverplaatsingen.

Als je op je tanden bent gevallen of er een harde klap op hebt gehad met je beugel in de mond, ga dan altijd eerst naar de tandarts!

Deze kan kijken of je tanden/ kiezen nog heel zijn en of de wortels van je tanden/ kiezen niet beschadigd zijn. Een slotjesbeugel verdeelt meestal de krachten van een klap en leidt dus vaak tot minder schade dan zonder beugel in de mond.

De meest voorkomende beugelproblemen

 • Slotjesbeugel; draden, (separatie) elastiekjes, kettinkje

  Los slotje

  Als er een slotje losgaat, maak je geen zorgen; je hoeft niet naar het spoedkwartier te komen en er is geen afspraak nodig bij de spoedtandartspraktijk. Bij de volgende controle kijken we wat in jouw situatie het beste is; om het slotje terug te plaatsen of juist niet. Als er echt sprake is van pijn, omdat er een deel van het slotje in de wang prikt, kan dat worden afgedekt met een bolletje was. Je kan ook proberen het slotje weg te halen, bijvoorbeeld door de beugeldraad door te knippen met een nagelkniptang. Indien er een elastiekje zit dat het slotje met de draad verbindt kan je dit elastiekje makkelijk weghalen en dan is je slotje los. Mocht het losse slotje op de achterste kies zitten, dan kan de beugeldraad vervelend gaan prikken in de wang (zie bij prikkende beugeldraad wat te doen in dat geval).

  Prikkende beugeldraad 

  Wanneer je tanden en kiezen rechter zijn gaan staan of goed zijn verplaatst, kan een beugeldraad te lang worden en vervelend in je wang gaan prikken. Om te voorkomen dat je wang stukgaat, kun je op het uiteinde van de draad een bolletje was of uitgekauwde kauwgom drukken.

  Als dit niet voldoende is, kun je het uitstekende stuk draad met een kniptang (uit de gereedschapskist) of een nagelkniptang (laten) afknippen. Houd de tang stil om te voorkomen dat slotjes losgewrikt worden. Maak eerst de tang goed schoon met water en zeep. Als je geen pijn meer hebt, is een aparte afspraak in principe niet nodig. Indien het niet lukt, kom naar het spoedkwartier of maak een afspraak bij de spoedtandartspraktijk.

   

  Prikkend stuk metaal anders dan de draad

  Pak een tandenstoker en breek deze doormidden. Hiermee kan je alle soorten dunne metaaldraadjes naar binnen duwen tussen de tanden zodat het niet meer uitsteekt richting je wang.

  Beugeldraad gebroken

  Als je draad gebroken is, haal deze in ieder geval nooit weg.

  Maar zorg dat het gedeelte waar de breuk zit niet scherp aanvoelt door dit af te dekken met was of een stukje kauwgom. Kom naar het spoedkwartier op de eerste dag dat wij weer open zijn of bel de praktijk voor een andere spoedafspraak. Een afspraak bij de spoedtandartspraktijk is niet nodig.

  Elastiekje los dat om slotje(s) zat

  Als je er last van hebt, knip dan het elastiekje af met een schaar. Je hebt geen extra afspraak nodig.