DE HEADGEAR

Met een headgear, ook wel buitenboordbeugel genoemd, wordt een bepaalde kracht uitgeoefend op de bovenkaak. Deze kracht heeft enige invloed op de groei van de bovenkaak maar vooral op de stand van de bovenkiezen, waaraan de headgear is bevestigd.

De richting van de kracht hangt af van de beoogde werking en van de manier waarop het aangezicht groeit. Soms is de kracht naar achteren en naar boven gericht en wordt een hoofdkapje gebruikt. In andere gevallen is de kracht naar achteren en naar beneden gericht en wordt een nekband gebruikt. Via een metalen beugel met een binnenboog en een buitenboog (facebow) wordt de kracht van de buitenboordbeugel overgebracht op het gebit. Een headgear wordt soms gecombineerd met een plaat in de bovenkaak of met een slotjesbeugel.

Een buitenboordbeugel werkt alleen als je hem volgens de instructies draagt; meestal zullen we je vragen de beugel 14-16 uur per dag te dragen, soms alleen ‘s nachts. Draag de beugel nooit tijdens sporten en poetsen. De kiezen voelen de eerste week pijnlijk aan en kunnen wat losser gaan staan. Dit hoort erbij en het is belangrijk dat dit gebeurt.

Het slapen met de buitenbeugel is in het begin best wel lastig. De eerste 2 nachten mag je, als je erge pijn hebt, de buitenbeugel ‘s nachts nog uitdoen. De verloren uren moeten dan wel overdag ingehaald worden. Daarna is het belangrijk om de headgear altijd het benodigd aantal uren per dag te dragen. Als het goed gaat of de beugel gaat wat loszitten, mag je eenmalig na 1 of 2 dagen beiderzijds de headgear 1 gaatje strakker zetten.

De ringetjes om je bovenkiezen kunnen gaan loszitten als je met je beugel speelt, als je bij het in- en uitdoen de headgear gewoon uittrekt zonder de lusjes naar elkaar toe te duwen of als je wrikt bij het in- en uitdoen ervan. Doe dit dus alsjeblieft niet.

Neem je buitenboordbeugel altijd mee als je voor controle komt of als je een nieuwe beugel krijgt.