DE TWIN BLOCK

De bedoeling van deze beugel is dat het de groei van je onderkaak stimuleert. Na de behandeling zullen je kaken beter op elkaar passen, waardoor je je mond, tanden en kiezen beter kunt gebruiken en je onderlip niet meer tussen je voortanden zit. Ook zal je uiterlijk veranderen.

De Twin Block zorgt ervoor dat de spieren, die aan je onderkaak vastzitten, sterker worden. In het begin voel je dan ook wat spierpijn. Als de spieren sterk genoeg zijn geworden, zullen ze de onderkaak in de nieuwe juiste stand houden; pas dan kan de onderkaak gaan groeien (door botaanmaak bij het gewricht).

Een Twin Block werkt alleen als hij (bijna) 24 uur per dag gedragen wordt en extra goed als je er mee eet. Wel mag je hem uitdoen als je gaat zwemmen of poetsen. Zorg dat je de beugel dan in het daarvoor bestemde doosje bewaart. Zorg wel dat jouw beugel en doosje dan schoon en droog zijn, anders gaat de beugel wat muf ruiken.

In het begin zal je erg aan je Twin Block moeten wennen, daarna vinden de meeste patiënten dit een prettig type blokbeugel. Veel patiënten hebben in het begin last van:

  • Veel meer speekselaanmaak (maximaal twee dagen); ga niet slurpen, maar slik gewoon je speeksel weg.
  • Een moe gevoel en pijn in de kauwspieren (maximaal vier dagen)
  • Lastig praten en ook slissen (meestal een week)

In het begin kan het ook voorkomen dat er scherpe randjes aan de beugel zitten en deze kunnen leiden tot kleine blaartjes in de mond. Meestal gaan deze binnen twee dagen vanzelf weg. Zo niet, probeer de beugel te blijven dragen en bel ons dan gerust; we passen de beugel dan wat aan.

Zorg dat je de Twin Block goed onderhoudt. Poets de beugel 3 keer per week met wat tandpasta of zeep en met een aparte borstel. Als zich aanslag op de beugel vormt, kun je hem maximaal 1 keer per maand reinigen met een bruismiddel voor kunstgebitten. Indien nodig kan schoonmaakazijn vaker dan eens per maand gebruikt worden; spoel de beugel na het schoonmaken goed af.