HAWLEY RETAINER

Na het verwijderen van de beugel is het belangrijk om het behaalde resultaat te behouden. Dit gebeurt met name door het plaatsen van draadjes, ook wel spalkjes genoemd, achter de voortanden.

Als de de boven- en ondervoortanden na de behandeling om wat voor reden dan ook veel verticale overlap vertonen, is de kans dat een bovenspalk stukgaat of loslaat vrij groot. Als gevolg daarvan kunnen de bovenvoortanden gaan verschuiven. In zo’n geval is het verstandig een Hawley retainer te laten maken. Dit is een plaatje in de bovenkaak, waarvan je niets ziet behalve een metalen draad die voor de bovenvoortanden loopt.

Het is belangrijk dat je de Hawley retainer de eerste 2 weken elke nacht draagt. Hierna draag je hem stapsgewijs steeds minder, maar minstens één nacht per 2 weken.

Met deze retainer is het ook mogelijk om kleine standsveranderingen na het afronden van de beugelbehandeling te corrigeren zonder opnieuw een slotjesbeugel nodig te hebben. Draag de Hawley retainer dan dag en nacht gedurende ongeveer 3 maanden. De enige tijd dat je hem dan niet draagt, is wanneer je je tanden en de retainer poetst.

Poets de retainer met een tandenborstel en tandpasta.