HAWLEY RETAINER

Na het verwijderen van de beugel is het belangrijk om het behaalde resultaat te behouden. Dit gebeurt met name door het plaatsen van draadjes, ook wel spalkjes genoemd, achter de voortanden. Bij bepaalde situaties is dat niet genoeg en zijn er extra ‘nachtbitjes’ nodig. Dit is, in zo’n situatie, aangegeven bij het bespreken van het behandelingsplan of net voor het verwijderen van de slotjesbeugel.

Het is belangrijk dat je de Hawley, zoals ieder nachtbitje, de eerste 2 weken elke nacht draagt. Daarna mag je het dragen iedere week met een nacht per week minderen. Dit houdt in dat je hem 2 maanden nadat je hem gekregen hebt nog maar 1 nacht per week hoeft te dragen en houd dit zolang mogelijk vol; op die manier gaat dit nachtbitje  ongeveer 3 – 5 jaar mee.

Als de de boven- en ondervoortanden na de behandeling om wat voor reden dan ook veel verticale overlap vertonen, is de kans dat een bovenspalk stukgaat of loslaat vrij groot. Als gevolg daarvan kunnen de bovenvoortanden gaan verschuiven. In zo’n geval is het verstandig een Hawley retainer te laten maken. Dit is een plaatje in de bovenkaak, waarvan je niets ziet behalve een metalen draad die voor de bovenvoortanden loopt.

Met deze retainer is het ook mogelijk om kleine standsveranderingen na het afronden van de beugelbehandeling te corrigeren zonder opnieuw een slotjesbeugel nodig te hebben. Draag de Hawley retainer dan dag en nacht (of zoveel mogelijk) gedurende ongeveer 3 -6 maanden.

Zorg dat je de retainer goed onderhoudt. Poets de Hawley zo nu en dan met wat tandpasta of (groene) zeep en met een aparte borstel. Als zich aanslag op de Hawley vormt, kun je hem maximaal 1 keer per maand reinigen met een bruismiddel voor kunstgebitten. Indien nodig kan schoonmaakazijn vaker dan eens per maand gebruikt worden; spoel de beugel na het schoonmaken goed af.