De finishfase

Vlak voor de finishfase wordt er een röntgenfoto gemaakt om te kijken of de wortels van de tanden en kiezen netjes rechtop en parallel staan om te kijken wat de snelste manier is richting einde beugel.

Als gebleken is dat sommige wortels nog fors scheef staan (en/of als veel slotjes in de afgelopen tijd zijn losgekomen) dan is de snelste methode om sommige slotjes anders te plaatsen; hier wordt dan een (langere) afspraak voor ingepland. In de afspraken daarna wordt toegewerkt naar de finishfase.

Als het anders plaatsen van slotjes niet nodig blijkt te zijn kan, start vandaag of op de volgende afspraak de finishfase waarin de orthodontist kleine buigingen maakt in de draden.

Het doel van deze ‘finishfase’ is om sommige tanden nog net wat mooier recht te zetten maar vooral om ervoor te zorgen dat de tanden en kiezen van boven- en onderkaak zo goed mogelijk in elkaar klikken voor een zo stabiel mogelijk eindresultaat. Bij de start van de finishfase is op basis van de röntgenfoto goed in te schatten hoe lang de beugelbehandeling nog zal duren, kortom hoeveel controles met aanpassingen er nog nodig zijn en wanneer we gaan kijken of het klaar is.

Als het klaar is ga je meestal meteen ‘happen’ voor de spalken en gaat de keer daarna de beugel eruit. Mocht het toch nog niet klaar zijn, dan kan het zijn dat het verwijderen van de beugel één afspraak opschuift.