SEPAREREN

Separeren betekent in de orthodontie het maken van ruimte voor een ringetje dat om een kies geschoven moet worden, waaraan we vervolgens een beugel kunnen bevestigen. Deze ruimte wordt gemaakt door tussen de kiezen een elastiekje te plaatsen. De kiezen worden hierdoor ongeveer een mm uit elkaar geduwd.

Het separeren doen we met een tangetje waartussen een elastiekje of metalen veertje zit. Hiermee plaatsen we de elastiekjes tussen je kiezen. Deze elastiekjes of veertjes moeten 2 dagen tot 2 weken tussen de kiezen blijven zitten, zodat er genoeg ruimte kan worden gemaakt.

De elastiekjes of veertjes kunnen een beetje pijn veroorzaken. Toch is het belangrijk dat je ze laat zitten, anders kunnen we de bandjes lastiger of minder goed plaatsen. De gevoeligheid duurt een paar dagen, bij volwassenen kan het wat langer duren. Mocht je er erg veel last van hebben, neem dan een paracetamol.

Het is belangrijk dat je geen kleverige dingen eet zoals: kauwgom, toffees, winegums etc. om vroegtijdig verlies van de elastiekjes of veertjes te voorkomen. Blijf goed poetsen, juist ook bij de elastiekjes.

Als zo’n elastiekje er al in de eerste paar dagen uitgaat, dan gaat de ruimte weer dicht die ontstaan is door het elastiekje. Bel ons zodra je merkt dat er een elastiekje uit is; er wordt dan een afspraak gemaakt om een nieuw elastiekje te plaatsen. Is het weekend / avond bel dan zodra wij weer bereikbaar zijn.

Gaat het elastiek er 2-3 dagen uit voordat je ringetje geplaatst worden, kom dan een half uur eerder dan je afspraaktijd eigenlijk is. Meld dan even bij de balie dat je elastiekje eruit is. Dan wordt er meteen een nieuw elastiek geplaatst en kunnen de ringetjes alsnog geplaatst worden.